Gijs Werschkull
Over Gijs Werschkull
Gijs Werschkull studeerde oorspronkelijk biologie en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, maar al tijdens zijn studie had hij al allerlei baantjes in de horeca. Toen hij eenmaal was afgestudeerd in 2009 besloot hij daarop om als chefkok te gaan werken. Dit deed Gijs Werschkull onder andere in het bekende Utrechtse café ’t Oude Pothuys en restaurant Van Buuren. Het ondernemerschap lonkte en uiteindelijk besloot Gijs Werschkull samen met Vincent van der Werf hun eigen restaurant genaamd Gys te openen.
Restaurant Gys
Gys, gevestigd in Utrecht, is een restaurant dat zich vooral focust op gerechten met biologische en duurzame gerechten. Deze gerechten worden bereid met over het algemeen alleen lokale producten. Door zulke gerechten voor een betaalbare prijs aan te bieden, willen eigenaren Gijs Werschkull en Vincent van der Werf hun gasten graag laten kennis maken met deze vorm van koken.
Ook speelt Gijs Werschkull met Gys in op de nieuwe trend waarin men niet meer als zij uit eten gaat een paar uur aan tafel wil zitten. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om even snel uit eten te gaan. Bij Gys kunnen gasten in principe binnen een half uur weer buiten de deur staan, maar toch net een lekkere gezonde maaltijd hebben gegeten.
Geheel in lijn met haar visie op gezond en duurzaam koken, bestaat het menu van Gys ook voornamelijk uit vegetarische en veganistische gerechten. Maar de duurzaamheid van Gys gaat veel verder dan dat. Zo wordt er in het restaurant van Gijs Werschkull gebruik gemaakt van toiletten die water besparen, verdienen hun werknemers meer dan het minimumloon en wordt er schoongemaakt met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
Restaurant Syr
Doordat ook steeds meer vluchtelingen in Utrecht werden geplaatst, wilde Gijs Werschkull hen helpen. Hierop bedacht hij het restaurant Syr. In dit restaurant koken Nederlanders samen met Syrische vluchtelingen Syrische gerechten met een Europese twist. Gijs Werschkull ziet Syr als een plek voor verbinding tussen Utrechters en Syriërs.
Ook bij Syr staat duurzaamheid, biologisch en lokaal hoog in het vaandel. Hoewel het menu uit Syrische gerechten bestaat, zullen de ingrediënten vooralsnog uit de streek komen en zijn zij ook biologisch.
Het restaurant zelf wordt gefinancierd vanuit restaurant Gys zelf, maar ook via een crowdfundingsactie waarbij zowel particulieren als ondernemers kunnen investeren in Syr. De vluchtelingen die er werken doen dat niet op vrijwilligersbasis, maar worden ook betaald. Alle winst van het restaurant wil Gijs Werschkull investeren in educatie voor de vluchtelingen om te leren hoe zij zelf een bedrijfje kunnen opstarten of om professioneel kok te worden. Doordat de vluchtelingen betaald worden, zullen dan ook alleen vluchtelingen die inmiddels al een verblijfsvergunning hebben bij Syr kunnen werken.