Vincent van Zon
Vincent van Zon is een Rotterdamse ondernemer. Hij is onder andere actief in de kunstwereld. In het verleden heeft hij drie galeries en kunstbedrijven in Rotterdam geopend en tegenwoordig is aandeelhouder van Mothership, een bedrijf dat kunstconcepten ontwikkeld voor openbare ruimten.
Project Support
In de jaren tachtig werkte Vincent van Zon voor een Engelse multinational als International Salesmanager van plastic kaart systemen. Toen hij meer op het gebied van marketing wilde doen, maakte hij een marketingplan om klantinformatie te verzamelen. Vincent: “Het bedrijf gaf aan niets met mijn ideeën aan te kunnen doen. Ik ben dit plan gaan omzetten in een businessplan, en wat volgde was de start van het marketingbureau Project Support. Na een jaar hadden we een grote doorbraak: we leerden Steve Jobs kennen, bekend van Next Computer en Apple en gingen met hem samenwerken. We zorgden ervoor dat elk Apple-product in 16 Europese landen op dezelfde manier werd verkocht en dat er op dezelfde manier klantgegevens werden verzameld.”
Mothership
Toen Vincent van Zon voor Project Support een kantoor in New York had, maakte hij verder kennis met de kunstwereld. De vele kunstgaleries in New York waren een inspiratiebron om meer met kunst te gaan doen. “In de afgelopen twintig jaar heb ik een mooie kunstverzameling opgebouwd en op een bepaald moment ben ik gaan investeren in galeries. In Rotterdam heb ik met een aantal andere ondernemers ervoor gezorgd dat de Witte de Withstraat van zijn negatieve imago afkwam door er onder meer kunstgaleries te openen. In de jaren negentig heb ik drie galeries geopend die hebben bijgedragen aan de imagoverandering van dit stukje stad.” In die tijd leerde hij ook Jeroen Everaert kennen, van Showroom Mama. Van Zon: “Jaren later, in 2005, heeft Jeroen Mothership opgezet, dat kunstconcepten ontwikkelt voor openbare ruimten. In 2014 stapte ik in en nu runnen we Mothership samen.” Bekende projecten van Mothership zijn de Markthal in Rotterdam en de Beurspassage in Amsterdam. Ook zijn er gerenommeerde internationale projecten, onder andere in China, Duitsland en Italië.
Een actueel project genaamd Franchise Freedom is opgezet om de dag van de vrijheid te vieren. Mothership heeft op 5 mei een droneshow gegeven boven de Nieuwe Maas in Rotterdam. Het kunstwerk met 300 lichtgevende drones staat voor vrijheid en gezondheid.
Klimaatneutraal
Vincent van Zon is trots op waar Mothership vandaag de dag staat. “We leven in een innovatief land. Vanuit onze missie en visie om gebouwen mooier te maken door uit te gaan van het verhaal achter het gebouw, voegen we wat toe aan de omgeving.” Daarnaast draagt Mothership bij aan het klimaatneutraal maken van steden. “Steden doen er alles aan om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Daarom doen we er alles aan om de projecten van Mothership ook groen te maken.” Neem Paal 83, een 22 meter hoge gerecyclede meerpaal als uitkijkpost in de Rotterdamse haven. Vincent van Zon: “Hiermee wordt aandacht gevraagd voor Dolphins 83, een aanmeerplaats in het Calandkanaal aan de Landtong Rozenburg waar het grootste LNG-schip van Europa zal komen te liggen. LNG is een schone brandstof die wordt ingezet in de transitie van fossiele naar nieuwe brandstoffen.”
Duurzame kunst
Vincent van Zon is erg actief met de ontwikkeling van duurzame energie. “Van zonnepanelen kun je ook kunst maken”, legt Vincent uit. “Je kunt spelen met de vormen en elementen waardoor er geen sprake is van landschapsvervuiling. We maken er echt iets bijzonders van. We hebben inmiddels voor diverse organisaties, energiebedrijven en ontwikkelaars zonneparken met een twist ontworpen. De twist om de gedachten van mensen te veranderen van “not in my backyard” naar “please in my backyard”. Stakeholders en mensen uit de omgeving moeten juist trots zijn op wat er in hun landschap geplaatst wordt. Door de enorme groei is er een zusterorganisatie opgericht genaamd Sunny Site UP.”
Kinderrechten
Naast kunstliefhebber met een groot hart voor een gezonde, groene wereld is Vincent van Zon ook alweer een aantal decennia actief als maatschappelijk ondernemer. Achterliggende gedachte: als je je inzet voor de wereld kun je echt het verschil maken. Samen met Herman Vaanholt verzorgde Vincent jarenlang het KidsRights Gala in Rotterdam. In de loop van de jaren werd er miljoenen opgehaald om de projecten van KidsRights te funden. KidsRights werd opgezet door Marc Dulleart en is internationaal bekend geworden door de introductie van de Children’s Peace Prize. In het kader hiervan leerde Van Zon ook de Zuid-Afrikaanse vredesactivist Desmond Tutu kennen. Vincent heeft een prestigieus project ontwikkeld in samenwerking met de Desmond & Leah Tutu Foundation en Desmond Tutu. Uit deze samenwerking is de Tutu Art Box ontstaan die na een lokale introductie in Zuid-Afrika in 2020 mondiaal uitgerold zal gaan worden.
Privéleven
Vincent van Zon is getrouwd met Petra. Samen hebben ze vier kinderen, drie dochters en een zoon. Hij weet zijn werk prima te combineren met zijn gezinsleven: “Voor de verschillende opdrachtgevers en projecten heeft Vincent van Zon de hele wereld over gereisd, maar ik ben altijd in Rotterdam blijven wonen. Voordat we kinderen hadden was ik ongeveer twee weken van huis, maar nu we kinderen hebben, zorg ik ervoor dat ik maximaal vijf dagen weg ben. Daarnaast probeer ik internationale afspraken te combineren. Ik heb inmiddels zoveel van de wereld gezien dat ik niet meer per se de omgeving wil verkennen. Eenmaal thuis kook ik graag voor het gezin, drie van de vier kinderen zijn het huis uit, maar iedereen komt graag thuis om te genieten van mijn kookkunsten, een andere hobby van mij.”