Erik de Vlieger bouwde zijn carrière op bij het familiebedrijf IMCA, waar hij in naaimachines handelde. Hij maakte vervolgens de overstap naar meerdere bedrijfstakken, waarvan hij het succesvolst was in het vastgoed en nu is hij CEO en aandeelhouder van een succesvol managementvastgoedbeheerbedrijf in Portugal. “Ik heb een mooi bedrijf in Portugal waar tevreden mensen werken. Maar ik wil het altijd groter en beter maken, want dat geeft mij voldoening. Goede resultaten vind ik fijn.”
IMCA
Na de Havo besluit Erik de Vlieger niet te gaan studeren, maar bij het bedrijf van zijn vader te gaan werken. Zijn vader is eigenaar van IMCA, dat staat voor ‘Internationale Machinehandel voor de Confectie-Industrie Amsterdam’. Na anderhalf jaar neemt Erik de Vlieger IMCA over samen met zijn broer. Nu verhandelden ze niet alleen naaimachines, maar ze gingen ook naaimachines produceren. In de jaren erna nam Erik de Vlieger een aantal bedrijven over en dat zorgde ervoor dat IMCA uiteindelijk uitgroeide tot 2800 werknemers in Europa, waarvan het grootste deel in Tsjechië zat. Toen het te groot werd, verkocht hij de fabriek. Erik de Vlieger: “Toen had ik op mijn dertigste een fortuin vergaard met alle grote avonturen van dien. We hadden een kantoor in Frankrijk, Engeland, Italië en zelfs in Amerika.” De industriële naaimachinehandel in Haarlem werd behouden en is nog steeds onderdeel van de familie.
Portugal
Nadat Erik de Vlieger uit IMCA is gestapt, doet hij een aantal investeringen in verschillende bedrijfstakken, waaronder onroerend goed, een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf en een mediabedrijf. Zijn vastgoedonderneming floreerde en Erik de Vlieger werd een van de grootste spelers van de onroerendgoedmarkt in Nederland. In 2006 verkocht hij alles en investeerde opnieuw in onroerend goed in Portugal. “Het voelde alsof ik met pensioen ging. In die tijd ben ik mediaperformance gaan doen. Ik gaf lezingen, ik schreef artikelen voor Quote, ik was vaste gast bij Powned en bij Pauw.” Erik de Vlieger voelde zich toch te jong om een zogenoemd pensioensleven te leiden en besloot om niet driekwart van zijn tijd door te brengen in Nederland en een kwart in Portugal, maar andersom. Hij verhuisde naar het zuiden van Portugal en begon met het runnen en opbouwen van het vastgoedmanagementbedrijf waar hij in 2006 in had geïnvesteerd. “Inmiddels zijn we een bepaler in het managen en ontwikkelen van onroerend goed in het zuiden van de Algarve. We hebben hier nu driehonderd mensen in dienst voor het ontwikkelen van vastgoed en daarnaast verhuren we twaalf vakantieresorts, ook in Zuid-Portugal. Portugal vind ik een fijn land met lieve mensen. Het is er rustig en het land heeft een mooie oude cultuur, maar voornamelijk het mooie weer spreekt me aan.”
Schilderen
Onder de naam Amsterdam Artist schildert Erik de Vlieger. “Ik heb een periode gehad van vijf jaar waarin ik veel schilderde en goed verkocht. Ik heb veel exposities gehad, ook in het buitenland en ik verkoop schilderijen aan hotels.” Nu schildert Erik de Vlieger eens per jaar. Hij ziet schilderen niet als hobby, maar als roeping, dus in zijn vrije tijd pakt hij niet ineens de kwast, maar hij plant zijn moment zorgvuldig in: “In de zomerperiode wordt er minder vastgoed ontwikkeld, dus dan ga ik vier à vijf dagen schilderen in het atelier in mijn tuin in Portugal. De maanden hieraan vooraf heb ik bedacht wat ik wil maken en in die paar dagen werk ik dit uit.”
Media
Toen Erik de Vlieger nog in Nederland woonde, werkte hij veel voor de media. Hij had onder meer een eigen radioprogramma ‘Opvliegers’ op Radio 1. Hij was vaste gast bij Studio Powned en bij Pauw. “Het radio maken mis ik wel. Radio maken is ontzettend leuk omdat het live is en je met alles rekening moet houden. Je moet je luisteraars begrijpen, goed luisteren naar de mensen die je interviewt en tegelijkertijd moet je je aan jet schema houden, dat vind ik fantastisch. Vanuit Portugal wordt het lastig om radio te maken, ik wil dat bovendien ook alleen voor Radio 1. Maar wie weet, ooit in de toekomst.”