Site pictogram Ondernemerslijst

Frits Goldschmeding

Frits Goldschmeding

Over Frits Goldschmeding

Frits Goldschmeding is geboren op 2 augustus 1933 in Amsterdam, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. In 1961 voltooide hij zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al tijdens zijn studie zag Frits Goldschmeding dat er in Nederland nog niet zoiets was als een uitzendbureau en besloot deze in 1960 zelf op te richten. Dit uitzendbureau groeide uit tot zo’n groot succes dat Frits Goldschmeding zich tegenwoordig volgens de Quote 500 de meest vermogende Nederlander (woonachtig in Nederland) mag noemen.

Carrière

In 1960 richtte Frits Goldschmeding het uitzendbureau ‘Uitzendbureau Amstelveen’ op. Al snel veranderde hij de naam in ‘Randstad Uitzendbureau’ zoals we dat vandaag de dag kennen. Het bedrijf is sinds haar oprichting gestaag blijven groeien en leverde Frits Goldschmeding in 1985 de koninklijke onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje Nassau’ op. Tien jaar later, bij het 35 jarig jubileum van Randstad Uitzendbureau, kreeg hij tevens de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.
Ook mocht hij in 1994 een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Rochester in de Verenigde Staten. Dit eredoctoraat kreeg hij ter ere van de bijdrage die Randstad had geleverd aan de Nederlandse economie.
Hoewel Frits Goldschmeding zijn functie als algemeen directeur bij Randstad in 1998 neerlegde en Commissaris van de Raad van Commissarissen van Randstad werd, ontving hij in 1999 de onderscheiding ‘Commandeur in de Orde van Leopold II’ in België. Dit omdat Randstad ook in België een grote bijdrage had geleverd aan de economie.
In 2006 kreeg Frits Goldschmeding tevens een eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit. Hier bleef hij tot aan 2014 hoogleraar Ondernemerschap.
In 2011 legde Frits Goldschmeding zijn functie als Commissaris van de Raad van Commissarissen van Randstad neer.
Desondanks bleef hij niet stilzitten en richtte de Goldschmeding Foundation op. Dit is een stichting die ervoor strijdt om meer liefde terug te brengen in de maatschappij en bedrijfsvoering. De stichting ondersteunt daarom projecten die betrekking hebben op maatschappelijke vraagstukken, waarbij het belang van een ander centraal staat. De stichting is ervan overtuigd dat de wereld alleen beter kan worden indien het bedrijfsleven, maar ook individuen zelf, handelen vanuit het fundamentele uitgangspunt dat zij een ander willen helpen in plaats van dat zij zich laten leiden door eigenbelang.
Dankzij Frits Goldschmeding is Randstad anno 2016 het op één na grootste uitzendbedrijf ter wereld. Zij heeft tegenwoordig vestigingen in 39 landen over de hele wereld en telt bijna 30.000 (vaste) werknemers, het aantal uitzendkrachten ligt uiteraard vele malen hoger.

Mobiele versie afsluiten