Loopbaan
De carrière van Piet Hein Eek als meubelmaker begon toen hij in 1990 een kast van sloophout ontwierp voor afstudeerproject. Zijn materiaalkeuze was deels gebaseerd op zijn gevoel, het stond dicht bij hem en het voelde goed, maar voornamelijk ook op noodzaak. Piet Hein Eek had maar beperkte middelen en hij wilde iets ontwerpen wat meteen ook verkocht kon worden. Bij zijn ontwerp ging hij tegen de stroming in, op school moest namelijk alles perfect worden uitgevoerd en daarom maakte hij een imperfecte kast. Toen de kast tentoon werd gesteld op een beurs, viel deze zo in de smaak dat er vanuit de hele wereld interesse was. Dit was het startschot voor zijn carrière.
Vanuit diezelfde ‘noodzaak’ ontwerpt Piet Hein Eek nog steeds. Onder het mom van “roeien met de riemen die je hebt”, ontwerpt hij producten van materialen die hij op dat moment voorhanden heeft en met een techniek die hijzelf of iemand anders in zin omgeving heeft.
Tegenwoordig runt Piet Hein Eek zijn eigen meubelmakerij vanuit een oude Philips-fabriek in Eindhoven. Naast de werkplaats waar hij zijn meubels in maakt, zit in het gebouw ook een showroom, winkel, kunstgalerie en een restaurant. Dat er nu zo’n 100 personen voor hem werken, is dan ook niet zo heel erg vreemd.
Ondanks de grote hoeveelheid medewerkers is Piet Hein Eek nog altijd degene die ontwerpt en in alle facetten van het bedrijf de strategie bepaalt. Daarnaast verliest hij de cijfers niet uit het oog en is hij er altijd van op de hoogte of artikelen op tijd worden gemaakt, hoeveel omzet er per week binnenkomt en hoe rendabel zijn medewerkers zijn.
Ikea
In 2016 ontwierp Piet Hein Eek een collectie voor het Zweedse woonwarenhuis Ikea. Het was voor hem wel even wennen om producten te ontwerpen voor Ikea. Bij zijn eigen bedrijf heeft Piet Hein Eek immers de volledige creatieve vrijheid, maar bij Ikea waren er heel erg veel regels en voorschriften waar hij zich aan moest houden. Dit leidde tot een aantal afkeuringen. Zijn stoel werd eerst afgekeurd omdat er onder het frame van de stoel nog een millimeter ruimte zat, waardoor mensen er een vinger tussen konden steken. En zijn bed werd bijvoorbeeld afgekeurd omdat het niet in de verpakking zou passen. Het lukte Piet Hein Eek uiteindelijk toch om een collectie te ontwerpen dat een ambachtelijke uitstraling had, in tegenstelling tot de strakke en moderne uitstraling die de Ikea-meubelen normaliter hebben.